Tävling: vem är världens finaste katt?

De flesta kattägare tycker givetvis att just dennes katt är absolut finast i världen. Det finns dock skönhetstävlingar för katter, liksom för andra djur. Den första kattutställningen vi känner till ägde rum redan år 1598. Den första riktiga kattutställningen brukar dock, av någon anledning, sägas vara Crystal Palace-tävlingen i London år 1871.

Alla sorters kattraser får delta i tävlingar som dessa. Precis som inom alla tävlingar finns dock ett par regler. Kraven på en viss rasstandard är ofta hård, och din katt bör vara både social och tålmodig. Att ställa ut sin katt är med andra ord inte så enkelt som det låter, och det är mycket mer än bara dess yttre som spelar roll. Det vanligaste är att raskatter med stamtavla deltar, men även bondkatter får delta. Istället för stamtavla krävs dock att du har ett huskattbevis. Bondkatten måste dessutom vara kastrerad för att få delta. Alla katter måste dessutom vara vaccinerade och id-märkta. Ett tips är att besöka SVERAKs (Sveriges kattklubbars Riksförbund) sajt, där du kan få reda på allt du behöver veta om kattutställningar.

 

Världsomfattande tävling för din katt

Det finns olika tävlingar och utställningar för katter. I Skandinavien har vi exempelvis en tävling som kallas SW (Scandinavian Winner Show) och en världsomfattande tävling är WW (World Winner Show). Sivan från Norberg är 2015 års vinnare av denna prestigefyllda tävling för katter. Sivan är en Sibirisk katt med rödgyllene päls. Sibiriska katter är en semilånghårig ras och är relativt ny här i Sverige. Av katter från över 29 länder vann Sivan denna tävling, som ägde rum i Malmö.

Ungefär en vecka innan tävlingen sätter förberedelserna igång. Då ska pälsen tvättas, få inpackning och fönas. Katterna bedöms sedan bland annat på längden och formen på kattens kropp, dess ansikte (till exempel avstånd mellan öron samt noslängd) och givetvis pälsen och den övergripande presentationen. Mycket av det som bedöms jämförs med en idealstandard för kattens ras. Har du en katt hemma du vill ska delta i en tävling som denna? Varför inte i så fall testa på det genom att börja med en mindre tävling här i Sverige? Annars kanske betting på vinnaren kan vara något för dig?

Tävling om finaste katten på nationell och internationell nivå