Kattutställningar – en rolig aktivitet

Kattutställningar är långt från något nytt fenomen. År 1871 arrangerades en utställning på Crystal Palace i London som brukar räknas som den första av sitt slag. Det var en kattintresserad medel- och överklass som deltog i utställningen med sina katter. Sammanlagt tävlade 170 katter av olika raser. Kattutställningen blev väldigt populär. Så många som 20 000 människor besökte den under den korta tiden som utställningen hölls öppen. Idag finns flera olika sorters kattutställningar, såväl nationella som internationella. Den kanske allra största utställningstävlingen för katter är WW (World Winner Show).

Kattutställningar och tävlingar för din katt

Så här går kattutställningar till

Kattutställningar lockar människor som älskar katter och vill göra något tillsammans med sitt älskade husdjur. Katterna visas upp för utbildade domare, som sedan bedömer katterna utifrån utseende och beteende med hänsyn till just dennes ras och rasideal. Katten ska alltså vara frisk och välvårdad. Du kan ställa ut en raskatt, så länge den är godkänd i sin ras, eller en huskatt. För raskatter gäller att en stamtavla finns och kan uppvisas, och för huskatter behöver du istället för stamtavla ett huskattbevis.

Det finns olika kategorier och nivåer i kattutställningar, till exempel gällande ålder och om katten är kastrerad eller inte med mera. Vilken kategori just din katt tillhör får du givetvis veta innan utställningen. För samtliga katter som ställs ut gäller vissa regler. Om katten är över 10 månader gammal krävs det att den är ID-märkt och katterna måste vara vaccinerade. Klor måste dessutom vara klippta. En annan sak som krävs är att du som anmäler katten ska vara dennes ägare. För att kunna intyga detta måste du vara registrerad i SVERAKs (Sveriges Kattklubbars Riksförbunds) register. Se alltid till så du är det innan du anmäler dig och din katt till kattutställningar. Flera regler och tips finns vidare för varje separat kattras. Läs därför på mer om reglerna för just din ras.